În lumea poveștilor


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Dacă vrei ca copilul să fie inteligent — citește-i povești. Dacă vrei ca copilul să fie și mai inteligent citește-i și mai multe povești.
Poveștile joacă un rol foarte important în viața copiilor: ele stimulează imaginația și creativitatea, dezvoltă gândirea, limbajul și contribuie esențial la formarea principiilor morale și valorilor comportamentale. Lumea poveștilor e o lume în care binele întotdeauna învinge răul, iar copilul se identifică mereu cu personajele pozitive. Deși nu știu să citească, copiii pot descoperi frumusețea și înțelepciunea poveștilor prin intermediul adulților. Aceștia îi vor ajuta pe cei mici să diferențieze binele de rău, să își ia drept model personajele pozitive, să aprecieze calitățile și să critice greșelile și năravurile personajelor negative.

Și dacă uneori adulții sunt ocupați în ajutor le vin educatorii și bibliotecarii. Datoria bibliotecarilor este de a le cultiva copiilor dragostea de carte, de ai face pe copii să iubească poveștile, să le asculte cu plăcere, să

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

lerăspundă atunci când ei nu înțeleg firul poveștii, expresiile sau cuvintele din text, să-i încurajeze pe copii să urmeze comportamentele pozitive ale personajelor favorite. În acest scop recent împreună cu Trică –una dintre mascotele bibliotecii, am mers în grupa mică de la Grădinița nr. 20 din Chișinău unde am călătorit împreună cu copii în minunata lume a poveștilor. Am călătorit prin poveștile „Capra cu trei iezi”, „Ursul păcălit de vulpe”, „Punguța cu doi bani”, „Ridichea”, „Lacrimile iepurașului” ș.a. Copiilor le-au plac foarte mult poveștile, să le asculte, să le privească să le însceneze. La sfârșit Trică a venit cu un îndemn pentru copii:
Iubiți poveștile copii,
Ele ne învață
Cum să trăim în viață!

 

 

Реклама